Υλικά:
Για τα κουρκουμπίνια -
12 - φύλλα κρούστας
150 gr. - βούτυρο
Για το σιρόπι -
600 ml. - ζάχαρη
500 ml. - νερό
1 - φλούδες λεμονιού
1 - κάψουλα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας - χυμό λεμονιού
Επιπλέον θα χρειαστείτε
- Σπορέλαιο ή Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Οδηγίες:
Τα Κουρκουμπίνια
Βήμα 1: Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Βήμα 2: Στον πάγκο ανοίγετε ένα φύλλο και με το πινέλο το βουτυρώνετε πολύ καλά. Τα υπόλοιπα φύλλα, τα σκεπάζετε με ελαφρά νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν.
Βήμα 3: Εφαρμόζετε από πάνω άλλο ένα φύλλο. Αν δυσκολεύσετε τυλίξτε σε ρολό το φύλλο και απλώστε το σιγά σιγά. Με τις παλάμες σας πολύ απαλά κάνετε ελαφρές κινήσεις να φύγει ο αέρας που ίσως έχει μείνει.
Βήμα 4: Βουτυρώνετε κι πάλι, ελαφρά αυτή την φορά, την επιφάνεια του φύλλου και τυλίγετε σε ρολό με την βουτυρωμένη πλευρά προς τα μέσα, όσο πιο σφιχτά μπορείτε.
Βήμα 5: Με ένα πινέλο βρέχετε καλά τις άκρες ώστε να κολλήσουν!
Βήμα 6: Βάζετε τα ρολά που ετοιμάσατε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Βήμα 7: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα ρολά σε μικρά κομμάτια, περίπου 3-4 εκατοστών. Αν την ώρα που κόβετε τα κουρκουμπίνια κάποιες άκρες ξεκολλάνε τις βρέχετε πάλι και τις κολλάτε.
Επιλέγετε τον τρόπο που θα ψήσετε τα κουρκουμπίνια.
Στο τηγάνι Bάζετε το λάδι να ζεσταθεί. Τοποθετείτε σε μικρές παρτίδες, τα κουρκουμπίνια όρθια μέσα στο λάδι με μια τρυπητή κουτάλα τα βοηθάτε να τηγανιστούν ομοιόμορφα μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα! Ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί.
Στον φούρνο Τοποθετείτε τα κουρκουμπίνια σε λαδόκολλα, με την ένωση του φύλλου κάτω και ψήνετε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180°C Κελσίου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα!Το σιρόπι
Βήμα 1: Ξεκινάτε το σιρόπι πριν ψήσετε τα κουρκουμπίνια. Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε για 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρετε ένα ωραία δεμένο σιρόπι.
Βήμα 2: Ρίχνετε τα κουρκουμπίνια μέσα στο σιρόπι και τα αφήνετε περίπου 40-45 λεπτά να σιροπιαστούν καλά ή λιγότερο αν τα θέλετε πιο τραγανα.
Το gluko.gr προτείνει:
~ Mπορείτε να πασπαλίσετε τα κουρκουμπίνια με κανέλα ή ξηρούς καρπούς μόλις τα σιροπιάσετε.
~ Αν θέλετε χρησιμοπιοήστε αρωματίστε το σιρόπι με πορτοκάλι, ροδόνερο, μπαχαρικά ή λίγο κονιάκ!
~ Μπορείτε ανάμεσα στο φύλλα να πασπαλίσετε με λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, η γεύση τους με αυτή την προσθήκη είναι εκπληκτική!
Tips:
Aν επιλέξετε να ψήσετε τα κουρκουμπίνια στον φούρνο, μην ξεχάσετε να τον προθερμάνετε και χρησιμοποιήστε την λειτουργία του αέρα για το ψήσιμο.
Αν επιλέξετε να τηγανίσετε τα κουρκουμπίνια, θα πρέπει να προσέξετε το λάδι σας στιν αρχή να κάψει και μετά να χαμηλώσετε την θερμοκρασία, ώστε να ψήνονται σωστά. Αν τα τηγανίσετε σε πολύ καυτό λάδι θα σας «καούν», αποκτώντας φουσκαλίτσες το φύλλο και σκούρο καφέ χρώμα σαν να έχουν καεί.
Αν επιλέξετε να τηγανίσετε τα κουρκουμπίνια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ελαιόλαδο είτε κάποιο σπορέλαιο.
Επιλέξτε ένα φύλλο κρούστας καλής ποιότητας!
Τα κουρκουμπίνια γίνονται πολύ πιο νόστιμα με βούτυρο, αν όμως θέλετε να αποφύγετε τα λιπαρά του βουτύρου ή νηστεύετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο ή μαργαρίνη για την επάλειψη.
Τα φύλλ πρέπει να τα βουτυρώσετε πολύ καλά, σε όλη την επιφάνεια τους!
Μην παραλείψετε να κλείσετε τις άκρες με νερό και να βάλετε τα κουρκουμπίνια στο ψυγείο για να μην σας ανοίξουν!
Αν δεν θέλετε να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα, υπολογίστε οτι με 6 φύλλα κρούστας θα πάρετε περίπου 60-65 κουρκουμπίνια