Υλικά
Για τη γέμιση:
- 1 μεγάλο λάχανο
- ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 4 φέτες ψωμί για τόστ (ψίχα)
- Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- Ματζουράνα
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ψήσιμο:
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 καρότο κομμένο σε λωρίδες και κατόπιν σε κυβάκια
- 1 λίτρο ζωμό βοδινού
- 8 φέτες μπέικον
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα με νερό προσθέτω 1 ποτήρι ξύδι, 1 κοφτή κουταλιά αλάτι και προσθέτω τα φύλλα του λάχανου ανά δύο. Βράζω για 3-4 λεπτά και αφαιρώ από το νερό.
- Για τη γέμιση: Σ’ ένα τηγάνι βάζω ελαιόλαδο, τσιγαρίζω το κρεμμύδι. Σε μια λεκάνη αναμειγνύω τον κιμά, το ψωμί (που έχω μουλιάσει σε ζεστό φρέσκο γάλα), τα αυγά, το μισό λάδι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και το τσιγαρισμένο κρεμμύδι (που το έχω αφήσει να κρυώσει για κανένα τέταρτο).
- Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και στη συνέχεια πλάθω 8 κεφτέδες βρέχοντας που και που τα χέρια (για να μην κολλάει η ζύμη).
- Ψήσιμο: Στο ταψί που θα ψήσω το φαγητό βάζω λίγο λάδι και το μεταφέρω στο μάτι της κουζίνας. Προσθέτω το κρεμμύδι (τριμμένο στο multi), το αφήνω να τσιγαριστεί και προσθέτω το καρότο. Αφαιρώ το ταψί από το ζεστό μάτι. Μέσα σ’ ένα φύλλο λάχανου τοποθετώ τον κεφτέ, τον κλείνω με το λάχανο και τον τυλίγω με μια φέτα μπέικον. Τοποθετώ όλους τους λαχανοντολμάδες στο ταψί αραιά για να μπορέσουν να ψηθούν καλά. Προσθέτω στο ταψί 1 λίτρο χυμό βοδινού, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και αφήνω το φαγητό να πάρει χρώμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν επιθυμείτε να φτιάξετε ποσότητα μην
επιχειρήσετε να τοποθετήσετε πολλούς λαχανοντολμάδες σε μικρό ταψί γιατί
μέσα θα μείνουν άψητοι...... Μεγάλο ταψί και αραιά τους λαχανοντολμάδες
για να ψηθούν καλά και ομοιόμορφα. Σερβίρονται με πατάτες τηγανητές
.......
Καλή επιτυχία!!!!
Πηγή:
Πηγή: