Υλικά για 6 άτομα
Για το αρνάκι:
1 μπούτι από Ουαλικό αρνί περίπου 2 κιλά
6 σκελίδες σκόρδου
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 μπούτι από Ουαλικό αρνί περίπου 2 κιλά
6 σκελίδες σκόρδου
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Για τις πατάτες
1.5 κιλό πατάτες με τη φλούδα τους κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
50 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1.5 κιλό πατάτες με τη φλούδα τους κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
50 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα κρεμμυδιού (γκρέιβι)
4 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
250 ml. κόκκινο κρασί
300 ml. ζωμός κοτόπουλου
1 κ.σ. ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
4 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
250 ml. κόκκινο κρασί
300 ml. ζωμός κοτόπουλου
1 κ.σ. ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζετε το αρνί:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°-220ºC.
Κάνετε έξι μαχαιριές στις πιο λιπαρές πλευρές του μπουτιού και βάζετε μέσα τους από μια σκελίδα σκόρδο και ένα ματσάκι δεντρολίβανο. Αλείφετε με το χέρι γύρω-γύρω το μπούτι με το λάδι, το αλατοπιπερώνετε και το τοποθετείτε πάνω στη σχάρα που θα ψηθεί.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°-220ºC.
Κάνετε έξι μαχαιριές στις πιο λιπαρές πλευρές του μπουτιού και βάζετε μέσα τους από μια σκελίδα σκόρδο και ένα ματσάκι δεντρολίβανο. Αλείφετε με το χέρι γύρω-γύρω το μπούτι με το λάδι, το αλατοπιπερώνετε και το τοποθετείτε πάνω στη σχάρα που θα ψηθεί.
2. Ετοιμάζετε τις πατάτες:
Μέσα σε σκεύος σερβιρίσματος που κάνει για φούρνο, μεγέθους μεγαλύτερου απ” το μπούτι του αρνιού, βάζετε τις ροδέλες από τις πατάτες τη μία δίπλα στην άλλη, στοιχίζοντας τες ώστε να δημιουργήσουν κύκλους.
Ανάμεσά τους τοποθετείτε τυχαία τις ροδέλες του κρεμμυδιού. Από πάνω τους ρίχνετε τα κομμάτια του βούτυρου, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
Μέσα σε σκεύος σερβιρίσματος που κάνει για φούρνο, μεγέθους μεγαλύτερου απ” το μπούτι του αρνιού, βάζετε τις ροδέλες από τις πατάτες τη μία δίπλα στην άλλη, στοιχίζοντας τες ώστε να δημιουργήσουν κύκλους.
Ανάμεσά τους τοποθετείτε τυχαία τις ροδέλες του κρεμμυδιού. Από πάνω τους ρίχνετε τα κομμάτια του βούτυρου, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
3. Τοποθετείτε το φαγητό στο φούρνο:
Τοποθετείτε στο φούρνο πρώτα το σκεύος με τις πατάτες στο χαμηλό ράφι και από πάνω τους τη σχάρα με το αρνάκι με τρόπο ώστε όλοι οι χυμοί του αρνιού όσο ψήνεται να πέφτουν μέσα στις πατάτες (που είναι και η απλή κεντρική ιδέα της συνταγής). Στα πρώτα 20 λεπτά θα κρατήσετε την θερμοκρασία στους 210º C βαθμούς για να μαγιαριστεί απ’ έξω και να νοστιμίσει και μετά το πρώτο 20λεπτο, θα την κατεβάσετε στους 180ºC για να ψηθεί πιο ήπια το εσωτερικό του.
Τοποθετείτε στο φούρνο πρώτα το σκεύος με τις πατάτες στο χαμηλό ράφι και από πάνω τους τη σχάρα με το αρνάκι με τρόπο ώστε όλοι οι χυμοί του αρνιού όσο ψήνεται να πέφτουν μέσα στις πατάτες (που είναι και η απλή κεντρική ιδέα της συνταγής). Στα πρώτα 20 λεπτά θα κρατήσετε την θερμοκρασία στους 210º C βαθμούς για να μαγιαριστεί απ’ έξω και να νοστιμίσει και μετά το πρώτο 20λεπτο, θα την κατεβάσετε στους 180ºC για να ψηθεί πιο ήπια το εσωτερικό του.
4. Υπολογίζετε το χρόνο ψησίματος:
Αν έχετε θερμόμετρο φούρνου όπως συνιστούμε πάντα, ξέρετε ακριβώς τι γίνεται μέσα όποτε βγάλτε το όταν στο κέντρο φτάσει τους 50ºC αν θέλετε rare, τους 55º-58ºC αν θέλετε medium rare που συνίσταται, τους 60ºC αν θέλετε medium και τους 70ºC αν θέλετε well done. Απλά πράγματα, σίγουρα και επιστημονικά!
Αν έχετε θερμόμετρο φούρνου όπως συνιστούμε πάντα, ξέρετε ακριβώς τι γίνεται μέσα όποτε βγάλτε το όταν στο κέντρο φτάσει τους 50ºC αν θέλετε rare, τους 55º-58ºC αν θέλετε medium rare που συνίσταται, τους 60ºC αν θέλετε medium και τους 70ºC αν θέλετε well done. Απλά πράγματα, σίγουρα και επιστημονικά!
Αν πάλι δεν έχετε θερμόμετρο πρέπει να πάτε εμπειρικά, με τον χρόνο. Για να ψηθεί το ουαλέζικο αρνί medium rare, δηλαδή να βγει ρoζ, υπολογίζετε τον συνολικό χρόνο με βάση τον κανόνα 15 λεπτά ανά 500 γρ. Άρα, για 2 κιλά θέλει 1 ώρα συνολικά.
Αν θέλετε το αρνάκι μέτριο (ελαφρά ροζ), υπολογίστε 20 λεπτά ανά 500 γρ, άρα 1:20’ .
Αν πάντως θέλετε να μην είναι ροζ, υπολογίστε 25 λεπτά ανά 500 γρ. για να βγει το αποτέλεσμα στη λογική που συνηθίζουμε στην Ελλάδα, αλλά βέβαια έτσι χάνεται κατά πολύ το νόημα της συνταγής.
Αν θέλετε το αρνάκι μέτριο (ελαφρά ροζ), υπολογίστε 20 λεπτά ανά 500 γρ, άρα 1:20’ .
Αν πάντως θέλετε να μην είναι ροζ, υπολογίστε 25 λεπτά ανά 500 γρ. για να βγει το αποτέλεσμα στη λογική που συνηθίζουμε στην Ελλάδα, αλλά βέβαια έτσι χάνεται κατά πολύ το νόημα της συνταγής.
5. Ετοιμάζετε την σάλτσα:
Κατά τη διάρκεια που το αρνί ψήνεται στο φούρνο, βάζετε το βούτυρο και το λάδι σε μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει λίγο, ρίχνετε τα κρεμμύδια.
Σοτάρετε ανακατεύοντας για περίπου 6-7 λεπτά και προσθέτετε το ζωμό. Ανεβάζετε τη φωτιά στο φουλ και ταυτόχρονα βάζετε τον απορροφητήρα στο δυνατό, για να μπορεί να μειωθεί και να πυκνώσει το υγρό.
Όταν η ποσότητα μειωθεί στο ένα τρίτο, προσθέτετε το κρασί και βράζετε μέχρι να φτάσει πάλι η σάλτσα στο ένα τρίτο και να πήξει. Σουρώνετε το υγρό, πετάτε τα κρεμμύδια και κρατάτε τη σάλτσα γκρέιβυ.
Κατά τη διάρκεια που το αρνί ψήνεται στο φούρνο, βάζετε το βούτυρο και το λάδι σε μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει λίγο, ρίχνετε τα κρεμμύδια.
Σοτάρετε ανακατεύοντας για περίπου 6-7 λεπτά και προσθέτετε το ζωμό. Ανεβάζετε τη φωτιά στο φουλ και ταυτόχρονα βάζετε τον απορροφητήρα στο δυνατό, για να μπορεί να μειωθεί και να πυκνώσει το υγρό.
Όταν η ποσότητα μειωθεί στο ένα τρίτο, προσθέτετε το κρασί και βράζετε μέχρι να φτάσει πάλι η σάλτσα στο ένα τρίτο και να πήξει. Σουρώνετε το υγρό, πετάτε τα κρεμμύδια και κρατάτε τη σάλτσα γκρέιβυ.
6. Ανάπαυση του αρνιού:
Όταν αποφασίσετε ότι το κρέας είναι έτοιμο σύμφωνα με τα γούστα σας (ελπίζουμε όχι περισσότερο από medium) , βγάλτε τη σχάρα με το αρνί, μεταφέρετέ τη πάνω σε ξύλο κοπής και καλύψτε το αρνί με αλουμινόχαρτο. Θα το αφήσετε έτσι για 10-12 λεπτά, ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο εσωτερικά και να ισορροπήσει το κρέας, διατηρώντας τους χυμούς του.
Όταν αποφασίσετε ότι το κρέας είναι έτοιμο σύμφωνα με τα γούστα σας (ελπίζουμε όχι περισσότερο από medium) , βγάλτε τη σχάρα με το αρνί, μεταφέρετέ τη πάνω σε ξύλο κοπής και καλύψτε το αρνί με αλουμινόχαρτο. Θα το αφήσετε έτσι για 10-12 λεπτά, ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο εσωτερικά και να ισορροπήσει το κρέας, διατηρώντας τους χυμούς του.
7. Τελειώνετε τις πατάτες:
Σ’ αυτό το διάστημα ανάπαυσης του αρνιού, αφήστε τις πατάτες να ψήνονται αυτό το επιπλέον 10λεπτο (ανεβάζοντας πάλι την θερμοκρασία στους 210ºC, αν βγάλετε το αρνί rare ή medium rare), φροντίζοντας όμως να τις περεχύσετε με τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί.
Σ’ αυτό το διάστημα ανάπαυσης του αρνιού, αφήστε τις πατάτες να ψήνονται αυτό το επιπλέον 10λεπτο (ανεβάζοντας πάλι την θερμοκρασία στους 210ºC, αν βγάλετε το αρνί rare ή medium rare), φροντίζοντας όμως να τις περεχύσετε με τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί.
Σερβίρισμα:
Μεταφέρετε το μπούτι πάνω στο ξύλο κοπής στο τραπέζι και κόβετε λεπτές φέτες. Σερβίρετε ρίχνοντας πάνω στις φέτες λίγη σάλτσα και προσθέτετε τις πατάτες. Για να ολοκληρώσετε σωστά την ιεροτελεστία, συνοδεύετε με mint sauce και αν θέλετε και με red currant jelly, που μπορείτε να βρείτε έτοιμα σε καλά super market.