Μοσχαράκι λεμονάτο στην κατσαρόλα

  
  



Τα υλικά μας:
1 κιλό μοσχαράκι μπούτι, χτένι ή σπάλα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο χωρίς το φύτρο
1 κουταλάκι ρίγανη
5 κουταλιές ελαιόλαδο
το χυμό ενός μέτριου λεμονιού
μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
ζεστό νερό, όσο χρειαστεί στο μαγείρεμα 


Το φτιάχνουμε: 

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψει το μοσχαράκι σε μικρές μερίδες.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το σκόρδο κομμένο στα δύο.
Όταν σωταριστεί προσθέτουμε το κρέας, φροντίζοντας να ροδίσει καλά, από όλες τις πλευρές. Έτσι και ωραίο χρώμα θα έχει και θα θωρακιστούν οι χυμοί του μέσα σε κάθε κομμάτι. 



Αν δεν γίνει αυτό, το μοσχαράκι θα γίνει σαν βραστό και όχι σαν ψητό, όπως θέλουμε εμείς να μοιάζει.
Όταν σωταριστεί καλά το κρέας, προσθέτουμε τη ζάχαρη,την ριγανη και τόσο νερό ζεστό, όσο να το σκεπάζει. Όχι παραπάνω!
Μόλις πάρει βράση το κρέας, το σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Έχουμε σε άλλο μάτι της κουζίνας νερό που να σιγοβράζει.
Μόλις κοντεύει να εξατμιστεί το νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε ζεστό νερό. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, έως ότου το φαγητό μαλακώσει καλά και ψηθεί εντελώς.
Πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του και λίγη σάλτσα.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέρος του ζώου που προέρχεται το κρέας που χρησιμοποιήσαμε. Συνήθως το μπούτι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το χτένι και η ελιά λιγότερο.
Πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα με το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε το μοσχαράκι, με πατάτες τηγανητές, πασπαλισμένες με τριμμένο γλυκό κεφαλοτύρι, με πουρέ, με ρύζι ή ακόμα και με κάποιο ζυμαρικό, ανάλογα τι προτιμάμε.
Είναι ένα φαγητό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Παρατηρήσεις:

 Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της συνταγής να προσέξουμε τα εξής:
Δεν βάζουμε από την αρχή πολύ νερό, αλλιώς το κρέας θα γίνει σαν βραστό.
Η θεία Σούλα που το μαγειρεύει πιο καλά από όλους, μου εξήγησε ότι στην ουσία το κρέας πρέπει να σιγοβράζει με τους χυμούς του, με το λάδι του και λίγο νερό.
Έτσι το φαγητό θα μοιάζει με μαλακό ψητό στο φούρνο.
Προσοχή λοιπόν στο νερό, που πρέπει να είναι ζεστό και να το προσθέτουμε λίγο-λίγο.
Επίσης το λεμόνι θα το προσθέσουμε στο τέλος, για να μη σκληρύνει το κρέας.
Καλή μας όρεξη!!

πηγή