Ελαφρύ Πλακί με Μπακαλιάρο


  

Πάμε σιγά-σιγά προς την 25η Μαρτίου (καλά το πως φεύγουν έτσι οι μήνες μέσα στο 2015, δεν είναι να το συζητάμε...) και το έθιμο απαιτεί μπακαλιάρο.

Όμως ταυτόχρονα κάνουμε και λίγο αποχή από τα κρεατικά αλλά και τα πιο παχυντικά φαγητά, καθώς μια αποτοξίνωση όλοι μας την χρειαζόμαστε, χωρίς να την ονομάζουμε απαραίτητα Νηστεία.

 Σας προτείνω λοιπόν το ακόλουθο φαγητό με την ελπίδα πάντα, ότι θα σας αρέσει, αν αποφασίσετε να το φτιάξετε.

Τα υλικά μου για 3 άτομα:

3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες,
1 κιλό μπακαλιάρος σε κομμάτια καλά ξαλμυρισμένος,
1/2 κιλό μικρά κρεμμυδάκια καθαρισμένα (υπάρχουν και κατεψυγμένα έτοιμα, μόνον που σ' αυτήν την περίπτωση θα τ' αφήσετε να ξεπαγώσουν σε νερό και μετά θα τους αφαιρέσετε το πρώτο εξωτερικό φλούδι, καθώς είναι αρκετά σκληρό και δεν τα αφήνει να μελώσουν στο μαγείρεμα).
2 ντομάτες κομμένες επίσης σε ροδέλες,
χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
ρίγανη, πάπρικα γλυκιά, μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου,
πιπέρι, αλάτι (με λίγη προσοχή λόγου του αλμυρού μπακαλιάρου)
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
και μισό ποτήρι νερό.

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπήκαν σε αντικολλητικό ταψί κατά προτίμηση, με πρώτη την στρώση από τις πατάτες.
Κατόπιν μπήκε κομματισμένος μπακαλιάρος και ανάμεσα και από πάνω τα κρεμμυδάκια και οι ροδέλες της ντομάτας.
Έριξα τον χυμό και το νερό και κατόπιν πασπάλισα με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
Τέλος πρόσθεσα το ελαιόλαδο και έψησα σε φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Μέχρι που είχαν μαλακώσει πολύ καλά και οι πατάτες μου.