Γεμιστά κρεμμύδια Ζακύνθου

Μια συνταγή με γεμιστά κρεμμύδια Ζακύνθου - εύκολη, νόστιμη και ελαφριά!




   



Δυο νεροκρέμμυδα Ζακύνθου
Μια μεγάλη ντομάτα
100 γρ. ρύζι μπασμάτι
Ελαιόλαδο
Μαύρες σταφίδες
Μια κουταλιά του καφέ καστανή ζάχαρη ή μελάσα ή πετιμέζι
Μυρωδικά - μπαχαρικά - αλάτι, όλα κατά προτίμηση.

Το μαγείρεμα τους δεν διαφέρει από εκείνο των γεμιστών που ξέρουμε, που κι εκεί υπάρχουν πολλές παραλλαγές.

 Η δική μας:

Καθαρίσαμε τα κρεμμύδια και αφαιρέσαμε το περισσότερο από το εσωτερικό τους όπως ακριβώς κάνουμε με τις ντομάτες. Τα ζεματίσαμε για 15 λεπτά να μαλακώσουν και να φύγει η πολλή αψάδα, αν και αυτά δεν είναι τόσο δυνατά όσο τα άλλα.

Στη συνέχεια περνάμε το εσωτερικό των κρεμμυδιών από το μούλτι. Το τσιγαρίζουμε ελαφρά σε λαδάκι και προσθέτουμε μετά και το εσωτερικό της ντομάτας κι αυτό πρώτα περασμένο στο μούλτι. Ρίχνουμε το μπασμάτι, τις μαύρες σταφίδες και τα μυρωδικά που επιθυμούμε, καθώς και τα μπαχαρικά. Αλάτι και πιπέρι, κι όποιο από το γλυκαντικό επιθυμούμε - καστανή ζάχαρη ή μελάσα ή πετιμέζι.

Αν το ζουμάκι που θα βγει από την ντομάτα δεν είναι αρκετό συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε τη γέμιση μέχρι σχεδόν να γίνει, δηλαδή να κρατάει λίγο ακόμα το ρύζι, το οποίο θα καλομαγειρευτεί αργότερα στα γεμιστά μας. Διαλέξαμε εμείς το μπασμάτι γιατί είναι πιο ελαφρύ, αρωματικό και δεν σε 'στουμπώνει' Εσείς μπορείτε να βάλετε το ρύζι της αρεσκείας σας.

Τα νεροκρέμμυδα Ζακύνθου είναι κρεμμύδια πολύ μεγάλα στο μέγεθος, κάπως πεπλατυσμένα, με σχεδόν ανύπαρκτη φλούδα, χρώμα υπόλευκο, υφή πολύ τραγανή και γεύση αρκετά γλυκιά και φρουτώδη, χωρίς ιδιαίτερη αψάδα. Ένα τέτοιο κρεμμύδι φτάνει για το φαγητό 6 ατόμων, και πάλι πολύ πέφτει. Είναι ιδανικό για κρεμμυδόπιτες και κρεμμυδόταρτες και γενικά για κρεμμυδάτα φαγητά -γιαπράκια και άλλα γεμιστά και μαγειρευτά με μπόλικο κρεμμύδι, τύπου στιφάδο.



Τα μυρωδικά και μπαχαρικά που διαλέξαμε στη δική μας συνταγή είναι ό,τι καλό είχε ο κήπος μας:
3-4 φύλλα φρέσκιας λουίζας, μερικά φυλλαράκια λεβάντας (όχι πολλά γιατί το άρωμα είναι έντονο) φρέσκια ρίγανη και μαϊντανό. Το μπαχαρικό μας ήταν μια κουταλιά κάρι και για γλυκαντικό βάλαμε μια κουταλιά παντεσπάνι. Όλα μαζί, δίνουν ένα εξωτικό άρωμα και γεύση.

Γεμίσαμε τα κρεμμύδια και την ντομάτα κι επειδή κάνει ζέστη, αλλά και για οικονομία, τα μαγειρέψαμε σε μαντεμένια, χαμηλή και φαρδιά (σαν τηγάνι) κατσαρόλα. Φυσικά γίνονται και στον φούρνο. Δεν θέλουν πολύ μαγείρεμα, αλλά το μαντέμι το κάνει ακόμα πιο γρήγορο και γευστικό. Όση γέμιση περισσέψει βάλτε την στο πλάι, θα γίνει ωραία σαν σάλτα.


    



Σερβίρονται με Κατίκι Δομοκού ή γιαούρτι.

Ένα πιάτο εύκολο, γρήγορο, νόστιμο και οικονομικό.

Καλή σας όρεξη!!!