Είναι η ημερομηνία που κατ’ εξαίρεση και κατά παράδοση η εκκλησία μας επιτρέπει να παρεκκλίνουμε της νηστείας και να φάμε ψάρι!
Και τι ψάρι… Μπακαλιάρο, ένα ψάρι νόστιμο αλλά και φθηνό, που μπορούσε να φαγωθεί παντού καθώς διατηρούνταν στην άρμη.
Υλικά για τον μπακαλιάρο
Μπακαλιάρος σε άλμη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάκι μπίρα
Αλάτι
Υλικά για τον μπακαλιάρο
Μπακαλιάρος σε άλμη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάκι μπίρα
Αλάτι
Υλικά για τη σκορδαλιά
2 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1 χούφτα καρύδια
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Μαϊντανός
Εκτέλεση
Το σημαντικότερο είναι να αφαιρέσετε την πέτσα από τον μπακαλιάρο και να τον αφήσετε στο νερό, 24 με 36 ώρες, αλλάζοντάς του 3-4 φορές το νερό.
Μπορείτε να πάρετε φιλέτο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένο έτοιμο για τηγάνι
Την προηγούμενη ετοιμάζετε τη σκορδαλιά και την αφήνετε μια μέρα στο ψυγείο για να δέσει.
Ρίχνετε στο multi το ψωμί, το σκόρδο, αλάτι, ξύδι, καρύδια και λίγο-λίγο προσθέτετε το λάδι χτυπώντας συνέχεια.
Δοκιμάστε για να αποφασίσετε αν θέλει περισσότερο ξύδι ή αλάτι.
Ανήμερα, ετοιμάζετε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι (με το μάτι) και προσθέτοντας τη μπίρα, ώστε να φτιάξετε έναν χυλό που δεν θα είναι νερουλός.
Προσθέστε αλάτι μόνο αφού το δοκιμάσετε.
Τέλος, τηγανίστε τον σε πολύ καυτό λάδι για λίγο, φροντίστε μόνο να είστε προστατευμένες από το λάδι που θα «πετάξει».
καί του χρόνου!!!
0 Σχόλια