Το Ρακόμελο στο σπίτι σας

  

Ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο θα σας μεταφέρει με τον πιο γλυκό και μεθυστικό τρόπο τη ζεστασιά του. 

Η ρακή ή τσικουδιά, η διάφανη μυρωδάτη «κυρία» της Κρήτης, δένει αρμονικά με
το χρυσαφί γεμάτο αρώματα πευκόμελο, κ το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, το γνωστό σε όλους ρακόμελο!

Tο ρακόμελο λόγω των δύο βασικών του συστατικών, την τσικουδιά και το μέλι προσφέρει στον οργανισμό τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών. Η τσικουδιά, προϊόν μονής απόσταξης από τα στράφυλλα, τα πατημένα δηλαδή σταφύλια που παραμένουν 40 μέρες σε βαρέλια όπου γίνεται η ζύμωση, είναι ιδιαίτερα χωνευτική ειδικά μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, αλλά και εφόσον ζεσταθεί, προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο. Είναι επίσης καταπραϋντική σε διάφορες μορφές κρυολογημάτων.

 Η αλκοολική δύναμη της τσικουδιάς ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις του παραγωγού, ενώ κυμαίνεται από 42-58 αλκοολικούς βαθμούς ( Vol%).
   

Το μέλι, ιδιαίτερα σημαντικό τρόφιμο για τον άνθρωπο, αφού περιέχει φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει απ έλκη και γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και ερεθισμό του λαιμού.

 Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένζυμα και αμινοξέα, προσφέροντας πολλά ακόμα οφέλη στον οργανισμό. Το μέλι αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα τρόφιμα συμμάχους της καλής υγείας, αλλά και της μακροζωίας.

Τι θα χρειαστούμε 

1 ποτήρι ρακί
2 κουταλιές μέλι
2 ξύλα κανέλλας
  • 6-7 γαρύφαλλα (τα μπαχάρικά ε; μη μαδήσετε καμια ανθοδέσμη)
  • λίγη φλούδα πορτοκάλι (προαιρετικά)

Πως το φτιάχνουμε

Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σιγά σιγά για ένα λεπτό, προσεκτικά μη μας πάρει φωτιά, καλό είναι να κλείσουμε το μάτι της κουζίνας αφού αρχίσει να βράζει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να δέσουν τα αρώματα.
Κι αμα δεν έχουμε ρακί το κάνουμε και με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο για να ‘χουμε να πίνουμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια