Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει επισκεφτεί έστω και μία φορά ένα ελληνικό νησί και να φύγει χωρίς να έχει απολαύσει καλαμαράκια σε ένα ταβερνάκι δίπλα στο κύμα μαζί με ουζάκι και λίγη σκορδαλιά ίσως!
Τα καλαμάρια κατατάσσονται στα μαλάκια. Έχουν μήκος 20-50 εκατοστά και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν δέκα πλοκάμια γύρω από το στόμα, από τα οποία τα δύο είναι αρκετά πιο μακριά και στην άκρη τους φέρουν βεντούζες.
Το καλαμάρι είναι ένα θρεπτικό θαλασσινό.Το κρέας του δεν έχει λίπη, η περιεκτικότητά του σε κορεσμένα είναι χαμηλότερη από 0,3 g, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από ό,τι περιέχουν τα περισσότερα κρέατα και θαλασσινά, και επιπλέον αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών.
Ιδιαίτερα τα ψητά ή τα μαγειρευτά καλαμάρια αποτελούν ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας, αφού μας παρέχουν πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι τα πολύ χρήσιμα ω-3 λιπαρά οξέα.
Το καλαμάρι είναι επίσης μια πηγή διαφόρων μετάλλων όπως ασβεστίου, σιδήρου, ψευδάργυρου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και φωσφόρου. Επιπλέον, τα καλαμάρια παρέχουν στον οργανισμό μας βιταμίνες, όπως ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη C.
Η λέξη καλαμάρι είναι ο πληθυντικός της σχετικής ιταλικής ονομασίας του μαλακίου. Το όνομα προέρχεται από την ύστερη λατινική λέξη calamarium που σημαίνει μελανοδοχείο, λόγω του μελανού υγρού που εκκρίνουν τα καλαμάρια. Η λέξη calamarium με τη σειρά της προέρχεται από την ελληνική λέξη «Κάλαμος» που σημαίνει «καλάμι», «σωλήνας» ή «στυλό».
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία ο Κάλαμος ήταν ο γιος του Μαίανδρου, θεότητας του ομώνυμου ποταμού της Μικράς Ασίας, ο οποίος αυτοκτόνησε στον ποταμό όταν ο φίλος του Κάρπος πνίγηκε κατά τη διάρκεια μεταξύ τους διαγωνισμού.
Το σώμα του καλαμαριού μπορεί να παραγεμιστεί ολόκληρο, να κοπεί σε κομμάτια ή σε φέτες σε σχήμα δακτυλίου.
Το καλαμάρι είναι ένα θρεπτικό θαλασσινό.Το κρέας του δεν έχει λίπη, η περιεκτικότητά του σε κορεσμένα είναι χαμηλότερη από 0,3 g, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από ό,τι περιέχουν τα περισσότερα κρέατα και θαλασσινά, και επιπλέον αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών.
Ιδιαίτερα τα ψητά ή τα μαγειρευτά καλαμάρια αποτελούν ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας, αφού μας παρέχουν πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι τα πολύ χρήσιμα ω-3 λιπαρά οξέα.
Το καλαμάρι είναι επίσης μια πηγή διαφόρων μετάλλων όπως ασβεστίου, σιδήρου, ψευδάργυρου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και φωσφόρου. Επιπλέον, τα καλαμάρια παρέχουν στον οργανισμό μας βιταμίνες, όπως ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη C.
Η λέξη καλαμάρι είναι ο πληθυντικός της σχετικής ιταλικής ονομασίας του μαλακίου. Το όνομα προέρχεται από την ύστερη λατινική λέξη calamarium που σημαίνει μελανοδοχείο, λόγω του μελανού υγρού που εκκρίνουν τα καλαμάρια. Η λέξη calamarium με τη σειρά της προέρχεται από την ελληνική λέξη «Κάλαμος» που σημαίνει «καλάμι», «σωλήνας» ή «στυλό».
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία ο Κάλαμος ήταν ο γιος του Μαίανδρου, θεότητας του ομώνυμου ποταμού της Μικράς Ασίας, ο οποίος αυτοκτόνησε στον ποταμό όταν ο φίλος του Κάρπος πνίγηκε κατά τη διάρκεια μεταξύ τους διαγωνισμού.
Το σώμα του καλαμαριού μπορεί να παραγεμιστεί ολόκληρο, να κοπεί σε κομμάτια ή σε φέτες σε σχήμα δακτυλίου.
Τα πλοκάμια, οι βεντούζες και το μελάνι είναι επίσης εδώδιμα. Τα μοναδικά μέρη του καλαμαριού που δεν είναι φαγώσιμα είναι το «στυλό» του και το ρύγχος του.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια ελληνική ταβέρνα, μην διστάσετε να δοκιμάσετε καλαμαράκια, «χρυσά» δαχτυλίδια καλαμαριού, επικαλυμμένα με κουρκούτι και τηγανισμένα σε ελαιόλαδο, ή άλλες παραδοσιακές συνταγές, όπως καλαμάρι που έχει σιγοβράσει ή γεμιστό με λαχανικά όπως ντομάτες και σπανάκι.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια ελληνική ταβέρνα, μην διστάσετε να δοκιμάσετε καλαμαράκια, «χρυσά» δαχτυλίδια καλαμαριού, επικαλυμμένα με κουρκούτι και τηγανισμένα σε ελαιόλαδο, ή άλλες παραδοσιακές συνταγές, όπως καλαμάρι που έχει σιγοβράσει ή γεμιστό με λαχανικά όπως ντομάτες και σπανάκι.
0 Σχόλια