Αυγό: Πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες

   


Το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο και φθηνό. Είναι η πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες τροφή. 


Αυτό γιατί προορίζεται για την αναπαραγωγή δηλαδή περικλείει τις ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο μέχρι την εκκόλαψη,.

Το αυγό αποτελείται:
από το κέλυφος
από το λεύκωμα ή ασπράδι
από τον κρόκο
   


Κέλυφος

Σύνθεση του:
Ανόργανες ουσίες 94,5%
Νερό 1,5%
Κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4%
Περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα

Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας.
Το κέλυφος είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μικροβίων και οσμών




Λεύκωμα
Το λεύκωμα σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού.
  


Σύνθεση του
Νερό 85-90%
Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%
Λίπος 0,25%
Τέφρα 0,6%
Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων

Κρόκος
Ο κρόκος είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
    


Συστατικά κρόκου


Νερό 45-51%
Πρωτεΐνες 16-17%
Λίπος 31-36%%
Τέφρα 1,3%
Υδατάνθρακες 0,2-1,1%
Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρμ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρμ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον
σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D)
Το αυγό είναι εύπεπτο όταν ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός (μελάτο). Ενώ είναι δύσπεπτο όταν είναι ωμό η πολύ σφιχτό ή όταν είναι τηγανητό.

Τα αυγά διατηρούνται:
στην ψύξη για να εμποδιστεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών (σε -2ο C) Κατά την απόψυξη τους πρέπει να μένουν 24 ώρες σε 8ο C για να μη συσσωρεύεται υγρασία στο κέλυφος και να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί.
στην κατάψυξη: χωρίς το κέλυφος, διότι προκαλείται το σπάσιμό τους. Δεν πρέπει να μένουν στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα διότι κατά την απόψυξη μετατρέπονται σε ζελατινώδη μάζα.
Γι΄ αυτό προσθέτουμε 10% αλάτι ή 10% ζάχαρη. Αποψύχονται με παραμονή στους 12ο C - 13ο C για 48 ώρες.



Ασφαλής η ημερήσια κατανάλωση σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες


Το αυγό με βεβαιότητα θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί την πιο παρεξηγημένη ζωική τροφή. Οι συζητήσεις γύρω από το αυγό σε ένα διαιτολογικό γραφείο σχεδόν πάντα καταλήγουν στο ξεκαθάρισμα ενός διατροφικού μύθου.

Το αυγό αποτελεί μια τροφή χαμηλού κόστους που θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης αλλά οικονομικής διατροφής, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Το κόστος ενός αυγού ανέρχεται στα 0,8 με 0,20 λεπτά το τεμάχιο ανάλογα με το μέγεθος, την προέλευση αλλά και την πηγή αγοράς του.

Ένα αυγό αποδίδει 78-90 kcal και είναι φυσική πηγή βιταμινών B2, B12 και D καθώς και βιταμίνης Α, φυλλικού οξέως και χολίνης. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως ένα αυγό περιέχει 6-7γρ πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, 5-6γρ λιπαρών και 0-1γρ υδατάνθρακα. 

Συνεπώς θεωρείται μια πλήρης τροφή καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο κρόκος του αυγού περιέχει 200-250mg χοληστερίνη ενώ προτείνονται ως μέγιστη κατανάλωση χοληστερίνης η ποσότητα των 300mg.

Ένα από τα δυσκολότερα ερωτήματα σε απάντηση είναι το πόσα αυγά πρέπει να τρώμε την ημέρα.
Σε γενικές γραμμές υπολογίζεται ότι ένα ενήλικας πρέπει να παίρνει μέχρι 500 χλστ. γρ. χοληστερίνη. 

Ένα αυγό περιέχει 200 χλστ.

γρ. περίπου χοληστερίνη. 

Επομένως 2 αυγά την ημέρα μπορούμε να τρώμε μόνο εφόσον δεν τρώμε άλλη τροφή που να περιέχει χοληστερίνη (κρέας παχύ, βούτυρο, τυρί, γάλα κλπ).

Όταν υπάρχει έστω και η τάση για υπερχοληστεριναιμία τα αυγά πρέπει να αποφεύγονται τελείως.


Ανακυκλώνοντας το τσόφλι του αυγού

Τα τσόφλια ανακυκλώνονται. Και μάλιστα με διάφορους τρόπους.

1. Ασβέστιο στα φυτά σας

Πρόκειται ίσως για την πιο διαδεδομένη χρήση τους από τις παλιότερες νοικοκυρές. Συγκεντρώστε αρκετά περιβλήματα αυγών σε ένα δοχείο που μπορείτε να διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να γεμίσει. Σπάστε τα με γουδί πολύ καλά έως ότου γίνουν μια άσπρη σκόνη και ρίξτε την στις γλάστρες σας. Από την ασβεστούχα αυτή σκόνη ευεργετούνται και τα πουλιά οπότε εάν δεν έχετε φυτά μπορείτε να τη ρίξετε σε μέρη που συχνάζουν πουλιά.

2. Νέοι σπόροι

Πρόκειται για το ιδανικό γλαστράκι για τους νέους σπόρους σας, αρκεί να έχετε πρωτίστως σπάσει το αυγό σας στα δύο για να είναι τα τσόφλια σας λίγο μεγάλα. Γεμίστε τα με χώμα και προσθέστε στο καθένα, έναν με δύο το πολύ σπόρους. Όταν φυτρώσουν, φυτέψτε το φυτό σας στη γλάστρα χωρίς να αφαιρέσετε το τσόφλι διότι με τον καιρό θα διαβρωθεί ενώ θα θρέφει διαρκώς τα φυτά σας με ασβέστιο.

3. Βάζα- νάνοι

Και πάλι χρειαζόμαστε εδώ μεγάλα κομμάτια περιβλημάτων. Τοποθετήστε τα σε ατομικές ή ομαδικές αυγουλιέρες και γεμίστε τα νερό. Στη συνέχεια γεμίστε τα με μικρά λουλουδάκια που θα ζητήσετε να σας μαζέψουν τα παιδιά σας. Πρόκειται για τα πιο χαριτωμένα βάζα που θα μπορούσατε να στολίσετε στο σπίτι. Δοκιμάστε το!

4. Μωσαϊκό

Ένα πανέμορφο μωσαϊκό που θα συνθέσετε με τα παιδιά σας κολλώντας μικρές ψηφίδες από τσόφλια αυγών σε ένα μεγάλο χαρτόνι. Η συγκεκριμένη κατασκευή είναι θα πολύ επιτυχημένη μετά το Πάσχα, καθώς ένα δοχείο όπου θα συγκεντρώσετε όλα τα πολύχρωμα κομμάτια θα αποτελέσει την ιδανική πρώτη ύλη.

5. Φίλτρο καφέ

Τοποθετήστε στην καφετιέρα σας το φίλτρο, ρίξτε τον καφέ σας και πάνω- πάνω, ρίξτε μερικά κομμάτια από πολύ καλά πλυμένα προηγουμένως– τσόφλια αυγών. Ο καφές σας θα γίνει πιο γευστικός καθώς τα τσόφλια αυγών έχουν την ιδιότητα να "τραβούν" την πικρίλα του καφέ. Σε αυτή τη περίπτωση, για λόγους υγείας, μη χρησιμοποιήσετε βαμμένα τσόφλια αυγών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια