-Για να μείνουν μαλακές οι τηγανιτές μελιτζάνες χωρίς να ρουφήξουν πολύ λάδι, βάλτε τις για 1-2 λεπτά σε βραστό νερό που έχετε προσθέσει μια κουταλιά ξύδι για κάθε λίτρο νερό.
-Για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες όταν τις καθαρίζουμε, τις περνάμε γύρω -γύρω με λεμόνι αμέσως και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό που επίσης έχουμε προσθέσει λεμόνι, αλάτι και λίγο αλεύρι.
-Για ένα πετυχημένο τηγάνισμα ψαριού, πριν το αλευρώσετε, βουτήξτε το σε λίγο γάλα που θα έχετε προσθέσει λίγο αλάτι.
-Για να μην μυρίζει ψαρίλα το σπίτι όταν τηγανίζετε ψαρικά, βάλετε στο τηγάνι 2 φέτες λεμόνι.
-Η ψαρίλα από τα χέρια μας που καθαρίσαμε ψάρι, φεύγει όταν τα τρίψουμε με χοντρό αλάτι
-Όταν βράζετε σπανάκι μην βάζετε στην κατσαρόλα καθόλου νερό. Το σπανάκι κρατάει αρκετό από το πλύσιμο του και έτσι δεν χάνει τις βιταμίνες του.
-Ο βασιλικός, το θυμάρι και η μαντζουράνα είναι υποκατάστατα για το πιπέρι για όσους ενοχλεί στα φαγητά.
-Για να έχουμε μαϊντανό, σέλινο, άνηθο ή άλλα αρωματικά φυτά το χειμώνα, τα πλύνουμε και τα κόβουμε κομματάκια όχι όμως πολύ μικρά. Τα απλώνουμε σε ένα δίσκο και τα βάζουμε στον ήλιο για 4-5 μέρες (την νύχτα τα βάζουμε μέσα) μέχρι να τα ακούσουμε να τρίζουν όταν τα τρίβουμε με τα δάχτυλα. Τότε τα βάζουμε σε γυάλινα βάζα που τα σκεπάζουμε με κομμάτια γάζας. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, μουσκεύουμε την ποσότητα που θέλουμε σε χλιαρό νερό.
- Ο βασιλικός και ο δυόσμος όταν τους χρησιμοποιούμε στο φαγητό για να βγάλουν το άρωμά τους, αφού τους ψιλοκόψουμε, τους πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
-Για να μην σαπίζουν οι πατάτες, βάλτε ανάμεσα στη σακούλα 2-3 πράσινα μήλα.
-Αν στο νερό που βράζετε το κουνουπίδι βάλτε μισό λεμόνι και λίγο γάλα θα μείνει το κουνουπίδι άσπρο, δεν θα έχει βαριά γεύση και θα απορροφηθούν οι δυσάρεστες μυρωδιές. Αν βάλετε στο νερό που βράζει δύο φύλλα δάφνης θα απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη μυρωδιά.
-Όταν βράζετε λάχανα μην ξεχνάτε να βάλετε στη κατσαρόλα ένα πάνινο σακουλάκι δεμένο με άσπρη κλωστή και γεμάτο ψίχα ψωμιού, που απορροφάει την άσχημη μυρωδιά του λάχανου.
-Για να πετύχει η ομελέτα πρέπει τα αυγά να είναι φρέσκα, το τηγάνι βαθύ αλλά ρηχό, εντελώς καθαρό και στεγνό, το λάδι να έχει κάψει πολύ καλά, η φωτιά που την ψήνουμε όχι πολύ δυνατή. Για να γίνει μαλακιά, προσθέστε λίγο γάλα ή νερό. Για να γίνει τραγανή, προσθέστε λίγο αλεύρι.
-Για να μαλακώσουν τα ρεβίθια πρέπει να μείνουν σε νερό με σόδα 24 ώρες. Επίσης για το βράσιμό τους μην χρησιμοποιείτε ποτέ κρύο νερό.
- Για ένα αρωματικό ξύδι πάρετε ένα κλαδάκι θυμάρι, δεντρολίβανο, βασιλικό και όσα άλλα αρωματικά φυτά μπορείτε, πλύνετε τα καλά και στεγνώστε τα προσεκτικά. Μετά βάλτε τα όλα σε ένα μπουκάλι με καλό ξύδι κι αφήστε το ένα μήνα στον ήλιο. Φιλτράρετε και θα έχετε το πιο αρωματικό ξύδι.
-Αν φτιάχνετε κέικ και δείτε ότι δεν έχετε αυγά, μπορείτε να αντικαταστήσετε κάθε αυγό με μια κουταλιά σούπας ξίδι.
-Το λάδι στο τηγάνι δεν θα πιτσιλίζει αν ρίξετε μέσα ½ κουταλάκι αλάτι.
-Αν στο λάδι για τηγάνισμα ρίξετε μια κουταλιά ξίδι, τα φαγητά θα απορροφήσουν λιγότερο λάδι.
-Αν σας έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό, κόψτε μια πατάτα στα τέσσερα και αφήστε την να βράσει λίγο μαζί με το φαγητό για να τραβήξει την αλμύρα και μετά την αφαιρείτε.
-Για να μην μουχλιάσουν τα τυριά στη τυριέρα σας, βάλτε σε μια άκρη της λίγη ζάχαρη.