Η ιστορία των ζυμαρικών μοιάζει να είναι μια λίγο μπερδεμένη ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η κατανάλωση ζυμαρικών φαίνεται ότι ξεκίνησε σε συγκριμένες περιοχές και πληθυσμούς και αργότερα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τις πηγές η παλαιότερη χρήση ζυμαρικών χρονολογείται στην Κίνα όπου εξακολουθούν να καταναλώνονται ευρύτατα ως και σήμερα με τη γενικότερη ονομασία noodles.
Από την άλλη τα ζυμαρικά ήταν σίγουρα γνωστά στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους. Υπήρχε ένα συγκεκριμένο είδος φαρδιάς χυλοπίτας με την ονομασία λάγανον που πιθανόν να έμοιαζε με τα σημερινά λαζάνια. Το λάγανον δεν καταναλωνόταν βρασμένο αλλά ψηνόταν πάνω σε θερμαινόμενη επιφάνεια από πέτρα ή φούρνο.
Επίσκεψη στο εργαστήριο, παρασκευαστήριο Cheffies όπου η Έφη μας έδειξε πως γίνονται τα φρέσκα ζυμαρικά. Ζυμώσαμε φρέσκο ζυμάρι, πλάσαμε και ανοίξαμε φύλλο για τα ζυμαρικά μας. Μαζί δημιουργήσαμε περισσότερα από 10 διαφορετικά είδη.
Τα φρέσκα ζυμαρικά θα πρέπει να καταναλωθούν άμεσα καθώς περιέχουν αυγό σε αντίθεση με τα ξηρά που περιέχουν νερό.