Τα eggs Βenedict είναι με διαφορά, το αγαπημένο μου πρωϊνό ή brunch αυτές τις λίγες φορές τον χρόνο που λέω να το ρίξω έξω απ’ το πρωί. Όλη η ηδονή με τα αυγά Μπένεντικτ είναι στη στιγμή που το πιρούνι θα σπάσει τον παχύρρευστο κρόκο και οι κίτρινοι χυμοί θα κυλήσουν νωχελικά πάνω απ τη σάλτσα ολαντέζ και το μάφιν. Εκείνη η πρώτη μπουκιά που θα έχει απ’ όλα αυτά, είναι κόλαση και παράδεισος μαζί!
Υλικά για 6 ζευγάρια Eggs Benedict
Τα eggs Βenedict είναι με διαφορά, το αγαπημένο μου πρωϊνό ή brunch αυτές τις λίγες φορές τον χρόνο που λέω να το ρίξω έξω απ’ το πρωί. Όλη η ηδονή με τα αυγά Μπένεντικτ είναι στη στιγμή που το πιρούνι θα σπάσει τον παχύρρευστο κρόκο και οι κίτρινοι χυμοί θα κυλήσουν νωχελικά πάνω απ τη σάλτσα ολαντέζ και το μάφιν. Εκείνη η πρώτη μπουκιά που θα έχει απ’ όλα αυτά, είναι κόλαση και παράδεισος μαζί!
6 ή 12 αυγά (ανάλογα πόσα θα σερβίρετε στην μερίδα) κρύα από το ψυγείο
1 κ.σ. Ξίδι Λευκό
6 φέτες καλό καπνιστό Ζαμπόν (ή σολομό καπνιστό)
1 κ.σ. Ξίδι Λευκό
6 φέτες καλό καπνιστό Ζαμπόν (ή σολομό καπνιστό)
για τα English Muffins (6 τμχ)
30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
½ κ.γ. ζάχαρη
220 γρ. γάλα φρέσκο
½ φακελάκι (3,5 γρ.) μαγιά ξερή
1 αυγό
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 γρ. αλάτι
½ κ.σ. baking powder
30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
½ κ.γ. ζάχαρη
220 γρ. γάλα φρέσκο
½ φακελάκι (3,5 γρ.) μαγιά ξερή
1 αυγό
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 γρ. αλάτι
½ κ.σ. baking powder
για την Hollandaise (6 μερίδες)
400 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2 κρόκους
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
Αλάτι & Πιπέρι
400 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2 κρόκους
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
Αλάτι & Πιπέρι
Παρασκευή
Ετοιμάζετε τα english muffins
1. Σε μικρή κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά, λιώνετε κατ’ αρχάς το βούτυρο με τη ζάχαρη. Όταν λιώσουν, προσθέτετε το γάλα χλιαρό και ανακατεύετε καλά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το γάλα δεν πρέπει να είναι σε θερμοκρασία πάνω από 60C για να μην “ψήσει” το αυγό που θα ενσωματωθεί στο αμέσως επόμενο βήμα. Στη συνέχεια προσθέτετε το αυγό και τη μαγιά. Ανακατεύετε καλά, τα αφαιρείτε απ’ τη φωτιά και τα αφήνετε 2-3 λεπτά στην άκρη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το γάλα δεν πρέπει να είναι σε θερμοκρασία πάνω από 60C για να μην “ψήσει” το αυγό που θα ενσωματωθεί στο αμέσως επόμενο βήμα. Στη συνέχεια προσθέτετε το αυγό και τη μαγιά. Ανακατεύετε καλά, τα αφαιρείτε απ’ τη φωτιά και τα αφήνετε 2-3 λεπτά στην άκρη.
2. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Τότε προσθέτετε το υγρό μίγμα που έχετε ετοιμάσει από πριν. Ανακατεύετε καλά με σύρμα για 1-2 λεπτά και το αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα στο πάγκο της κουζίνας κάτω από μια πετσέτα.
Στη ροή της προετοιμασίας, σ’ αυτό το μεσοδιάστημα που φουσκώνουν τα English muffins, ετοιμάζετε την σάλτσα Ολαντέζ (hollandaise). Θα σας πάρει περί τα 10 λεπτά. Όπως είπαμε σε προηγούμενη μας ανάρτηση.
3. Μόλις μετά από μια ώρα, φουσκώσει η ζύμη των english muffins, ανακατεύετε το baking powder με 1 κ.σ. νερό, το ρίχνετε στη ζύμη και το ενσωματωνετε στο μίγμα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
4. Βουτυρώνετε ένα τηγάνι και σε μεσαία ψωτιά, βάζετε για κάθε english muffin, από μια κουταλιά σούπας ζύμης. Ψήνετε 3-4 λεπτά από κάθε μεριά. Όταν έχουν πάρει χρώμα, τα αφαιρείτε και τα αφήνετε σε ένα πιάτο να κρυώσουν ελαφρά.
Στη ροή της προετοιμασίας, σ’ αυτό το μεσοδιάστημα που φουσκώνουν τα English muffins, ετοιμάζετε την σάλτσα Ολαντέζ (hollandaise). Θα σας πάρει περί τα 10 λεπτά. Όπως είπαμε σε προηγούμενη μας ανάρτηση.
3. Μόλις μετά από μια ώρα, φουσκώσει η ζύμη των english muffins, ανακατεύετε το baking powder με 1 κ.σ. νερό, το ρίχνετε στη ζύμη και το ενσωματωνετε στο μίγμα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
4. Βουτυρώνετε ένα τηγάνι και σε μεσαία ψωτιά, βάζετε για κάθε english muffin, από μια κουταλιά σούπας ζύμης. Ψήνετε 3-4 λεπτά από κάθε μεριά. Όταν έχουν πάρει χρώμα, τα αφαιρείτε και τα αφήνετε σε ένα πιάτο να κρυώσουν ελαφρά.
Ετοιμάζετε τα αυγά ποσέ
5. Χρησιμοποιείτε αυγά κρύα από το ψυγείο, για να τα ποσάρετε. Ένα μυστικό για επιτυχημένο ποσάρισμα είναι η μικρή ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσετε. Οπότε βάζετε κατά μέγιστο 4 δάχτυλα νερό σε μια μικρή και πλατιά κατσαρόλα. Μόλις βράσει, χαμηλώνετε τελείως τη φωτιά, αλατίζετε, ρίχνετε το ξίδι και αφαιρείτε την κατσαρόλα απ’ την εστία.
6. Βάζετε το κάθε αυγό σε ένα μικρό μπολ, το χαμηλώνετε με κλίση πάνω απ’ την επιφάνεια του καυτού νερού και με μαλακές κινήσεις το ρίχνετε στο νερό. Σε περίπτωση που απλωθεί το ασπράδι, το μαζεύετε άμεσα αλλά με μαλακές κινήσεις προς τον κρόκο, με μία τρυπητή κουτάλα.
Σερβίρετε τα αυγά Μπένεντικτ
Μαζέψτε γύρω σας όλα όσα θα χρειαστείτε: τα αυγά, τα muffins, τη σάλτσα hollandaise, το ζαμπόν, αλάτι και πιπέρι, 2 κουτάλια, μια σπάτουλα και πιάτα.
Για να σερβίρετε τα Eggs Benedict ανοίγετε καταρχάς τα English muffins στην μέση με το χέρι (το μαχαίρι θα τα καταστρέψει) και τοποθετείτε το πάνω και το κάτω σε ένα πιάτο με τη ψίχα προς τα πάνω για να ρουφήξει τη σάλτσα και τον κρόκο του αυγού στη πορεία. Βάζετε από μισή φέτα ζαμπόν σε κάθε μισό muffin, και από ένα αυγό ποσέ από πάνω. Σκεπάζετε με 2 κουταλιές της σούπας Hollandaise ανά αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Θα μπορούσατε να γαρνίρετε και με ψιλοκομμένο σχινόπρασο.