Πως φτιάχνουμε Μελομακάρονα



Τα φτιάξαμε και εμείς. Μετά από αρκετές δοκιμές βγήκε αυτή η συνταγή, συνδυασμός 3 συνταγών, τα φτιάχνω εδώ και αρκετά χρόνια και δεν τα αλλάζω με καμμία άλλη συνταγή.
Γίνονται τέλεια, τραγανά απέξω και μελωμένα μέσα, να γεμίζει το στόμα σου μέλι όταν το δαγκώνεις, με γεύση πορτοκαλένια!!



Υλικά (γίνονται περίπου 70-80 κομμάτια)


1 κούπα αραβοσιτέλαιο
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κουτ.σ κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
1/2 κούπα κονιάκ
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό περίπου αλεύρι μαλακό(ίσως και λίγο παραπάνω)
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1/2 κούπα γλυκόζη
2 κούπες νερό
1/2 πορτοκάλι ακέρωτο, κομμένο στα τέσσερα
2 ξύλα κανέλας
καρυδόψυχα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.Βάζουμε τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα (εκτός από τη γλυκόζη και το μέλι). Τα βράζουμε 10 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε μέλι και γλυκόζη. Αφαιρούμε το πορτοκάλι και την κανέλα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.Το καλύτερο θα ήταν να το βράσετε από το πρωί ώστε αν φτιάξετε τα μελομακάρονα το απόγευμα να έχει εντελώς κρυώσει. Κρύο σιρόπι καυτά μελομακάρονα.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αραβοσιτέλαιο, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, τον χυμό, το κονιάκ, τη σόδα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Σκεπάζουμε το μείγμα με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε το λιγότερο 2 ώρες και το περισσότερο 4.
Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε ελάχιστα με τα χέρια. Προσθέτουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη. Το μείγμα δεν το ανακατεύουμε πολύ, μόνο όσο χρειάζεται για να απορροφηθεί το αλεύρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και ντύνουμε τα ταψιά που θα χρησιμοποιήσουμε με λαδόκολλα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια όσο πιο ισομεγέθη γίνεται(30γρ) ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Δεν τα κάνουμε μεγάλα γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα αφήνοντας κάποια απόσταση ανάμεσά τους και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Μόλις βγουν από το φούρνο και όπως είναι καυτά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να σιροπιαστούν έτσι για 2 λεπτά και μετά τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένα καρύδια.

Και του χρόνου καλές γιορτές σε όλους!



Θέλετε κι άλλες ιδέες για τις συνταγές και τα τραπέζια σας; Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook, γιατί κάθε μέρα κάτι νέο έχουμε για σας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια