Σήμερα σας δίνω μια συνταγή, που γίνεται μόνο στη Χίο μας τώρα τις γιορτές... υπέροχα μυρωδάτα μαμούλια με πλούσια γέμιση, αχνισμένα με ζαχαρίτσα ...
Μαμούλια Χίου
Υλικά
Για τη ζύμη:
• 640 γρ. φρέσκο βούτυρο
• 480 γρ. ζάχαρη
• 320 γρ. γάλα
• 3 αυγά
• 1250 γρ. αλεύρι
• 1 κουτ. γλ σόδα
• 2 κουτ. γλ μπέικιν πάουντερ
• 75 γρ. κονιάκ
Για τη γέμιση:
• 320 γρ. αμύγδαλο
• ανθόνερο
• 1 φλυτζάνι ζάχαρη
• 1 αυγό
• 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανελογαρύφαλλο
Για το πασπάλισμα
• 1 κιλό ζάχαρη άχνη
• ανθόνερο
• 2 βανίλιες σε σκόνη
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
1. Λιώνεις το βούτυρο στη φωτιά.
2. Σε μπολ αναμιγνύεις το γάλα με τη ζάχαρη και το προσθέτεις μέσα στο βούτυρο. Απλά ανακατεύεις.
3.Προσθέτεις το αλεύρι.
4. Ανακατεύεις μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
5. Αφήνεις το μείγμα να κρυώσει καλά.
6. Προσθέτεις το κονιάκ, τη σόδα, το μπέικιν και τα αυγά χτυπημένα.
7. Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο αλεύρι ακόμα για να γίνει η ζύμη πιο σφιχτή.
Γέμιση:
1. Ετοιμάζεις τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά (όσο ανθόνερο χρειαστεί για να γίνει το μείγμα ομοιογενές και να μην “τρέχει” έξω από τη ζύμη).
2. Πλάθεις τη ζύμη για τα μαμούλια σε μικρούς στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου 7 εκατοστών περίπου.
3. Γεμίζεις κάθε δίσκο με λίγη ποσότητα από τη γέμιση(μισό κουτ.γλ).
4. Κλείνεις τους δίσκους δίνοντας τους σχήμα μικρού αχλαδιού.
5. Στρώνεις λαδόκολλα στο ταψί και τα αραδιάζεις σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ.
6. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμών για 20 λεπτά περίπου ώσπου να ροδίσουν.
7. Αφήνεις να κρυώσουν εντελώς, τα ψεκάζεις με ανθόνερο μόνο το πάνω μέρος τους και τα τυλίγεις σε άχνη ζάχαρη ανακατεμένη με βανίλια σκόνη.
Θέλετε κι άλλες ιδέες για τις συνταγές και τα τραπέζια σας; Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook, γιατί κάθε μέρα κάτι νέο έχουμε για σας.
0 Σχόλια